TEMİZ HAVA ve İYONİZER CİHAZLARı

Yaşamımızın ana desteklerinden biridir solumaktır. Soluk aldığımız sırada ciğerlerimize hava ile birlikte gözle görülebilen/görülemeyen bir çok zararlı zerrecik girer. Polenler karbon monoksit karbon dioksit sigara dumanı ve içindekiler sülfür dioksit vs. gibi bu partiküllerin az ya da çok vücudumuza zararları vardır.

Burda yardımımıza teknolojik aletler yetişmektedir.Bunların bir kısmı çeşitli filtrelerden ( karbonHelpa vs.) oluşan hava temizleme cihazlarıdır. Bir kısmı ise daha da enteresan olan elektronik veya İyonizer (precipitator air purifier electrostatik cleaner) olarak niteleyeceğiz Hava temizleme cihazlarıdır.

İyonizer cihazların temel çalışma prensibleri ortama negatif iyon (-) yüklemektir.Negatif iyonlar tabiatın kendi kendine temizleme mekanizması olarakta bilinmektedir. Ortam bulunan tozdumankoku vs. partiküller veya meddeler temel olarak pozitif yük (+) taşımaktadır. Ortama verilen negatif (-) yük bu maddeleri zıt yük olduğundan yakalayarak ya tabana çökmesi sağlamakta veya bu tür cihazlardan geçerken filtrelere partikülleri yapışmasını sağlamaktadır. Böylece ortamdan toz duman vs uzaklaştırılmaktadır. Ayrıca negatif(-) iyon oluşur iken az miktarda O3 denilen Ozon gazıda oluşmaktadır. Ozon gazı kuvvetli bir dezenfektandır. Amerika ve Avrupa ülkelerinde suyun dezenfeksiyonunda kullanılmaktadır. Bu gazın baktirisit (Bakteri öldürücü) Virusit(virus öldürücü) ve fungusit(mantar öldürücü) etkisi kuvvetlidir.
Yağmurlu ve şimşekli havalardan sonra burnumuza keskin bir koku gelir bu şimşeğin çakması sırasında ortaya çıkan çok yüksek elektrik deşarjı nedeniyle oluşan ozon gazının kokusudur. Bu sırada hava pırıl pırıl bir görünümdedir içinde toz diye birşey kalmamıştır.Ayrıca ozon gazı özellikle deniz kenarlarında diğer yerlere nazaran daha fazla bulunur.
İyonizer Hava temzleme cihazları yukarıda yazılan işlevi yerine getiriken ortam bulunan toz duman koku gibi maddeleri uzaklaştırmaktadır. Mite olarak adlandırılan halı veya tozlu ortamda barınan mikrobunda ölmesine neden olduğundan oluşabilecek allerjik rahatsızlıkları ortadan kaldırmaktadır


Bu tür cihazlardan birine yakın zamanda sahip oldum. Başlangıçta yaklaşımım açıkçası pek iyi değildi. Cihazı kullandıktan sonra ortamda sigara dumanının kaybolduğunu saigaradan oluşan ağır kahvehane kokusunun kalmadığıı hayrele gördüm.5-7 gün sonra cihazı temizlemek için açtığımda gözlerime inanamadım. Filtrenin içi simsiyah olmuş ve YapışkAn bir kirle kaplanmıştı.
Bu tür cihaz almayı düşünen arkadaşalar tabii ki ekonomik durumlarına göre epey alternatif bulurlar. Benim tercih ettiğim cihaz hem ekonomik oluşu hem ilave masraf getirmeyen hem de filtre değişimi gerektirmeden temizlenen bir cihazdı.İsmini vermyeceğim ilgilenen arkadaşlar net te rahatlıkla bulabilirler...
Hepinize temiz ve sağlıklı bir dünya dileği ile.....
bir cihazdı


Konular