Negatif İyon Teknolojisi

Son günlerde popülerliği artan negatif iyon teknolojisi nedir? Faydaları nelerdir? Negatif iyon mekanizmasının işleyişi nasıldır?

Havalandırma açısından kapalı mekanların zamanla insanda yorgunluk hissi oluşturduğu biliniyor. Doğa yüryüşlerinin, bitki örtüsü zengin olan alanlarda bulunmanın ruh ve beden sağlığına olumlu etkileri de uzmanlar dahil herkes Negatif İyontarafından kabul ediliyor.

Özellikle iklimlendirme alanında çalışan uzmanların dikkatini çeken bu husus çeşitli bilimsel araştırmaların konusu olmuştur. Daha çok astım hastaları tarafından farkedilen bu atmosferik ortam farkı ilk defa Prof.Dr.Jacques Breton tarafından annesinin astım hastalığına çare ararken aydınlatılmıştır.



Buna göre her ortamda havada negatif ve pozitif iyonlar bulunmaktadır. Eğer negatif iyonların sayısını arttırırsak kapalı bir mekanda bile ormanlardaki gibi temiz bir atmosfer ortamı oluşturabilmek mümkündür.


Negatif İyon ve Pozitif İyonların Organizmaya Etkileri
NEGATİF İYON

POZİTİF İYON
Kanda zayıf alkalilik

Nötr kan
Kan damarları genişler ve kan akışı kolaylaşır Kan damarları daralır.
Dengeli kan basıncı görülür Kan basıncı yükselir.
Rahat soluk alış verişi Solunum kalitesindedüşüş.
Düzenli kalp ritmi Kalp atışlarında düzensizlik
Alerjik reaksiyonlarda azalma Alerji siddetinde artış
Baş ağrısı yapmaz Özellikle uykudan sonra baş ağrısı yapabilir.
Yorgunluğun çabuk geçmesi Uzun süren yorgunluk hissi.



Negatif İyon Nerelerde Kullanılıyor?
Negatif iyonların kullanım alanları daha çok iklimlendirme yapan elektronik ürünler oluşturuyor. Klimalarda yoğun şekilde kullanılan bu teknoloji günümüzde bazı yerli firmalar tarafından vantilatörlerde de kullanılmaktadır. Ayrıca sadece iyon dengesini düzenleyen küçük iyonizerler de mevcuttur.
Aşağıdaki animasyonda küçük bir iyonizerin bitkler üzerindeki etkisi gösteriliyor. 5 gün sonrasında iyonizerli çiçeğin daha uzun yaşadığı görülebiliyor.



Negatif İyon Havayı Nasıl Temizler?
Atmosferdeki atrı yüklü iyonlar iyonizerin ürettiği negatif iyonlar tarafından tutularak bu zerrelerin yere inmesi sağlanır. Bu sayede ortamın havasında belirgin bir ferahlama sağlanır. Aşağıdaki şekilde iyonların toz zerrelerini nasıl tuttuğu görülebilir.
İyonların Toz Tutuşu


Negatif İyonların Faydaları
- Alfa beyin dalgalarını uyarır.
- Uykuyu düzenler, rahatlatır.
- Doğal anti-deprasan özelliği taşır.
- Fizik performansı arttırır.
- Migren ağrılarını azaltır.
- C ve B vitaminlerinin etksini arttırır.
- Alerjenlerden korr.
- Gribe karşı direnci arttırır.
- Astım ataklarını hafifletir.


Negatif iyonların sayısı ormanlarda santimetreküpte 2500, şelalelerde 15.000, Akarsularda 2000 civarındadır. Günümüz kentlerinde yaşayan insanların soluduğu havada ise 100 negatif iyona karşı 150-200 pozitif iyon bulunmaktadır.


Konular