Duvarlarda ısı yalıtımı

Duvarlarda yapilacak isi yalitimi için malzeme seçimi ve seçilen malzemenin kalinligi en önemli iki faktördür. Seçilecek olan malzemenin bünyesine kesinlikle su almamasi, buhar difüzyon direncinin yüksek olusu, üzerine dogrudan siva uygulanabilirligi, basinç ve darbeye karsi dayanimin yüksek olmasi ve isi iletim katsayisinin çok düsük olmasi gerekmektedir. Ayrica, isi yalitim kalinligi seçilirken yogusma sorununun önlenmesi için gerekli hesaplarin mutlaka yapilmasi gerekir.

Duvarlarda isi yalitimi temel prensipleri ise sunlardir.

* Duvarlarda disardan isi yalitim tercih edilmelidir. Böylece hem kagir duvar malzemesinin isi depolama kapasitesinden yararlanilir hem de agir kütlenin yüksek sicaklikta kalmasi nedeniyle duvar iç yüzeyi ile birlikte duvar kesiti içinde de yogusma riski azalir,
* Kisa sürede isitmanin söz konusu oldugu yerlerde içten yalitim tercih edilir,

* Isi yalitim malzemesi sudan etkilenmeyecek sekilde kapali gözenekli ve yeterli basinç dayanimli olmali. Örnegin, haddeden çekilmis polistren köpük, poliüretan, cam ve mineral köpük bu özelliklere sahiptir. Mineral yün durumunda silikonlu olanlari tercih edilmelidir,
* Isitilmayan bodrumlarin dis duvarlarinda isi yalitim malzemesi, zeminden itibaren yer alti don seviyesi kadar, isitilan bodrumlarda ise temele kadar indirilir,
* Bodrum iç duvarlarinda su yalitimi var ise, isi yalitimi bunun üzerine konur. Isi yalitim malzemesinin dis basinca karsi 1/2 tugla kalinlikta bir duvar veya özel koruma levhalariyla korunmalidir,
* Isi yalitim malzemesinin cepheye kaplanmasi, cepheye dikine istikamette aralikli tutturulmuslatalar arasina da yapilabilir. Lata araliklari yalitim malzemesi genisligi ile uyumlu olmalidir. Latalarin duvara tutturulmalari, duvara daha önce çimento harci ile özel yerlestirilmis takozlarla olabilecgi gibi B.A. elemanlara dübel ile de yapilabilir,
* Dis duvarda isi yalitim degeri yüksek olan bloklarla duvar örülüp üzerine siva yapildiginda, döseme alni ile kolon ve kiris yüzeyleri isi köprüsü olusturacaktir. Bu bakimdan söz konusu yüzeylerin yalitilmasi gerekir. Yapilacak yalitimin duvarla ayni hizaya gelmesi için de duvar yalitim kalinligi kadar disariya çikarilir. Bu çikmadan dolayi duvarda stabilite sorunu olmamasi için duvar kalinligi çikma miktari kadar artirilir,
* Isi yalitim malzemesi ve kagir malzemenin duvar cephesinde birlikte kullanilmasindan dolayi siva sorunlari çikacaktir. Bunu bertaraf etmek için yalitim yüzeyleri rabitz tel veya siva filesi ile kaplanip üzerine özel çimento esasli siva yapilmalidir,
* Duvar yüzeyinde islanma ve yogusmanin oldugu nemli iklim bölgelerinde ve özellikle kuzeye bakan cephelerde havalandirmali duvar yapilmalidir. Bu tür duvarlarin isi biriktirme kapasitesi çok yüksektir. Isi yalitim malzemesinin kalinliginin hesaplanmasinda hava tabakasi da göz önünde bulundurulmalidir. Ayrica, iç mekandaki su buhari da hava tabakasi yoluyla disari atilir. Hava sirkülasyonunun saglanmasi için tugla örgüde döseme ve tavan hizasinda bazi düsey derzler bos birakilir.

Duvarlarda isi yalitim uygulamalari üç sekilde olmaktadir. Bunlar, distan, ortadan ve içten isi yalitimidir. Asagida bu uygulamalar kisaca açiklanmaya çalisilmistir.
Distan Isi Yalitimi

Isi yalitimi, binayi çevreleyen kabuk yani dis duvarin dis yüzeyine uygulanir. Bina dis kabugunu isil gerilimlerden koruyarak bina ömrünü uzatir ve isitma sistemi kapatildiktan sonra özellikle konutlarda konfor sartlarinin devamini saglar.

Distan uygulamada, ekstrüde polistren levhalar (XPS), duvar yüzeyine reçine katkili çimento esasli harçlar ile yapistirilir. Daha sonra, 1 m² 'ye 6 adet gelecek sekilde plastik çivili yalitim dubelleri ile mekanik fiksaj-tesbit yapilir. Yapistirmada kullanilan harç ile ince bir siva yapilir. Bu sivanin üzerine tüm duvar yüzeyini kaplayacak sekilde alkaliye dayanikli cam elyafi file tatbik edilir. Daha sonra, üzeri tekrar sivanir ve siva kuruduktan sonra boyanarak bitirilir. Bu uygulamada siva kalinligi asgari 5 mm olmalidir.

Havalandirmali giydirme cephelerde, yanici isi yalitim malzemeleri kullaniliyorsa, her kat hizasindaki mineral yün yangin bariyerlerine ilave olarak her kat dösemesi hizasinda metal yangin kesici bantlar kullanilmasi faydali olacaktir. Geçirimsiz dis kaplama ile isi yalitim malzemeleri arasinda mutlaka havalandirma boslugu bulunmali ve muhtemel yogusma suyu için drenaj imkani saglanmalidir. Yanicilik sinifi A1, A2 ve B1 sinifi isi yalitim malzemeleri kullanilmalidir. Yangina dirençli tespit elemanlari ve her kat hizasinda 100 mm 'lik bant halinde mineral yün yangin bariyerleri takviye edilmelidir. Yagmur suyu sizmasina karsi, kaplama arkasinda bir membran kullaniliyorsa mutlaka buhari disari atan, suyu iç tarafa geçirmeyen (nefes alan su yalitim membrani) bir membran kullanilmalidir.

Oturulmakta olan binalarda dis duvarlara iç taraftan isi yalitimi yapilmasi daha kolay ve ekonomiktir. Bu uygulamalarda mineral yünler ekstrüde polistren uygundur. Dis duvarlarda radyatör arkasindaki isi kayiplari da önemlidir. Radyatör arkalarina yansiticili isi yalitim levhalari konularak yaklasik %5 yakit tasarrufu saglanabilir.

Kolonlar Arasi Duvar

Bina tasiyici iskeletini olusturan dis kolon ve kirislerin arasina duvarlarin yerlestirilmesi uygulama açisindan kolaylik saglamakla birlikte, önlem alinmamasi durumunda fazla isi köprüsü olusmasi nedeniyle yetersiz bir çözümdür.

Havalandirmasiz Duvar

Duvar gövdesi veya isi yalitimi üzerine bosluk birakmadan dogrudan dis kaplama uygulamasi havalandirmasiz duvar olarak tanimlanabilir. Bu durumda geride sizinti veya yogusma suyu uzaklastirilacak veya kurumasini saglayacak bir hava boslugu bulunmamasi nedeniyle, en dis katmanin tümüyle su geçirimsiz olmasi beklenir. Ayrica, yogusmanin olusmasini da engellemek gerekmektedir.

Isi Yalitimsiz Duvar

Kalinligi ve katmanlari açisindan duvarin, su yalitim özelliklerinin yeterli olmasinin yaninda tasiyici sistemin de ayni düzeyde yeterli olmasi gerekmektedir. Bu yönden dis kiris ve kolonlar isi köprüsü olusturmakta ve yogusmaya neden olmaktadir.

Kiris Isi Yalitimli Duvar

Duvar gövdesi kendisinin isi yalitimi açisindan yeterli olmasi durumunda yalnizca tasiyici elemanlarin dis yüzeyine yalitim uygulamasiyla yetinmek mümkündür. Duvarin kiris kenarindan isi yalitimi kadar disa tasirilmasiyla yapilir. Duvar kaplamasi ve tasiyici eleman yalitim malzemesi arasindaki derz üzerinde siva donatisi kullanilmasi çatlaklarin önlenmesi açisindan gereklidir.

Tam Isi Yalitimli Duvar

Isi köprüleri bu çözüm yoluyla tümüyle giderilir. Ayni zamanda duvar kalinligi azaltilmis ve isi depolama kapasitesinden yararlanilmis olur. Diger taraftan kat kullanim alani artar.

Havalandirmali Duvar

Dis kaplamadan sizan yagis sulari ile içeriden olusan su buharinin yogusmasi sonucu olusan sularin uzaklastirilmasi, duvar içinde sürekli bir bosluk olusturularak gerçeklestirilebilir. Duvarin tepesinde ve dibinde birakilacak araliklar veya delikler su çikisini ve hava girisini saglar. Bu bosluk ayni zamanda sicak bölgelerde gölgeleme islevini de yüklenebilir. Isi yalitimi açisindan bosluk içinde bir isi yalitim katmani da bulunmalidir.

Yigma Dis Kaplamali Duvar

Her kat düzeyinde yatay çelik profiller yardimiyla tasinabilen cephe tuglasi gibi kagir kaplamalar belli araliklarla plastik veya metal kenetlerle isi yalitiminin arasindan iç duvar örgüsü ile birlestirilebilir. Yine her kattaki en alt ve üst örgü sirasinda su bosaltma ve havalandirma amaciyla tuglalar arasinda bos düsey derzler birakilir.

Izgarali veya Profilli Levha Kaplama Duvar

Tasiyici sistem önüne yerlestirilen bir cephe izgarasi üzerine kaplama yapilabilir veya trapez/ondüle levhalar kaplama olarak kullanilabilir. Isi yalitimi izgaranin dikme veya kayitlari arasinda yer alir. Böylece cephe kalinligi ile birlikte agirligi da yigma kaplamaya göre azalmis olur.

Dis Kaplamali Isi Yalitimli Duvar

Önceki çözümlerden farkli olarak burada isi yalitimi dis kaplamaya bitisik ve hava boslugunun dis tarafinda bulunur. Sicak bölgelerde bosluktaki havanin kaplama yoluyla isinmasini engelleyerek serinlemeyi saglama amaçlanir.

Kolonlar Önü Duvar

Kolonlarin duvar arasinda kalarak isi köprüsü olusturmasini önlemek üzere, döseme kenari kiristen sonra disa dogru uzatilarak, duvarlar kolonlarin önüne yerlestirilebilir. Böylece, yalnizca yatay dogrultuda söz konusu döseme uzantisinin alni isi köprüsü durumunda kalir. Buna karsilik duvarlarla geride kalan kolonlar arasinda kenetler yardimiyla yanal yükler açisindan baglanti saglanmalidir. Ayrica belli araliklarla duvarda hareket imkani saglayan düsey derzler birakilmalidir. Asagidaki çözümler ayrica havalandirmali olarak da düzenlenebilir.

Isi Yalitimsiz Duvar

Isi köprüsünün alani cephe üzerinde en aza indirgenmis olmasi nedeniyle soguk bölgeler disinda ek yalitima ihtiyaç duyulmayabilir.

Kenar Isi Yalitimli Duvar

Döseme uzantisinin alnina isi yalitimi yerlestirilmesiyle tüm isi köprüleri giderilmis olur. Duvar, daha önce oldugu gibi isi yalitim katmani kalinligi kadar döseme kenarindan disa çekilir.
Tam Isi Yalitimli Duvar

Yukarida açiklanan her iki çözümün birlestirilmesiyle yeni bir çözüm elde edilir. Böylece tam duvar kalinligi azaltilmis hem de isi köprüleri ortadan kalkmistir.

Dis Duvarlarda Ortadan Isi Yalitimi

Iki masif yapi kabugu ve bunlarin arasinda yer alan isi yalitim katmaninin olusturdugu çift kabuk dis duvar sistemi "ortadan isi yalitimli dis duvar" olarak adlandirilabilir. Ortadan isi yalitimli dis duvarlar iki degisik sekilde uygulanabilir. Bunlar, birbirinden düsey hareketli bir hava katmaniyla ayrilmis iki masif duvar ve isi yalitim tabakasindan olusan çift kabuk dis duvar sistemi (havalandirmali-Soguk) ve iki masif duvar ve isi yalitim tabakasindan olusan, hava boslugu içermeyen çift kabuk bir duvar sistemidir (Havalandirmasiz-Soguk).

Her iki sistemde, dis ve iç kabuk ayni veya ayri masif yapi malzemelerinden örülür veya yapilir. Genellikle beton blok ve briketler, dolu tugla, pres tugla, klinker tugla vb ile dogal tas, beton gibi alisilagelmis malzemeler kullanilir. Iç ve dis kabuk yalniz tuglalardan olusturulabildigi gibi kabuklarda birisi, tugla vb digeri beton, briket vb olabilir veya her iki kabuk betondan yapilir.

Ortadan isi yalitimli dis duvarlarda, camyünü, tasyünü, ahsapyünü, koyunyünü, mineral lifli plak isi yalitim malzemeleri, EPS ve XPS sert köpük, poliüretan sert köpük, genlestirilmisüreformaldehit köpük vb plak üreten isi yalitim malzemeleri, camköpügü ya da genlestirilmis perlit veya verniküit, bims vb taneli yalitkan dolgu malzemeleri isi yalitim malzemeleri olarak kullanilmaktadir. Ancak, taneli dolgu malzemeleri daha çok havalandirmasiz dis duvarlar için uygun olan isi yalitim malzemesidir.

Ortadan isi yalitimli dis duvarlarda, iç ve dis kabuk arasinda yapisal bir baglanti yoktur. Bununla beraber her iki kabugun mekanik dayanim açisindan birlikte çalismasi gerekir. Bunun için, iç ve dis masif katman yeterli siklikta metal baglarla birbirine baglanir. Baglanma, duvar örülürken, baglarin bir ucu dis, diger ucu iç katmana ve karsilikli ayni düzlemdeki derzlere veya iç ve dis kabukta bosluklara sokularak baglanir. Baglar için en uygun metal, bakir, bronz, galvanizli demir ve paslanmaz çeliktir. Baglanti için çok degisik boyut ve biçimlerde paslanmaz çelik kösebentler ve özel baglanti elemanlari üretilmektedir.

Ortadan isi yalitimli dis duvarlar hem iskelet ve hem de yigma yapilara uygulanmaktadir. Iskelet yapilarda kabuklarin her ikisi ince olabilecegi gibi biri kalin (iç kabuk), digeri ince olabilir. Yigma yapilarda ise statik açidan daha kalin duvarlarin yapimi gerektiginden kabuklardan birisi özellikle iç kabuk digerinden daha kalin olarak insa edilmektedir.

Havalandirmali çift kabuk dis duvar sistemlerde yer alan katmaninda herhangi bir hapsedilmislik, durgunluk ve nem depolama niteligi olmayip aksine bir serbestlik, sürekli bir hareket, dolayisiyla da nem tasiyicilik ve yapidan aldigi nemi beraberinde yapidan uzaklastiricilik gibi olumlu nitelikler söz konusudur. Burada yapi bileseni hem konstrüksiyon hem de islev yönünden hareketli hava katmani tarafindan ikiye bölünmüstür. Iyi bir sekilde havalandirilan hava katmaninin isil sartlari dis ortamla ayni kabul edilir.

Ortadan isi yalitimli ve havalandirmali çift kabuk dis duvarlarda dis kabuk en az 9 cm, iç kabuk ise en az 11.5 cm kalinliginda olmalidir. Iki kabuk arasi en fazla 15 cm 'dir. Hava tabakasinin en az kalinligi 4 cm 'dir. Isi yalitim tabakasi ise en fazla 11 cm kalinligindadir.

Havalandirmasiz dis duvarlarda, sistemi olusturan tüm malzeme katmanlarina ait nemsel ve isil dirençler birbiri arkasindan kesintisiz siralanmaktadir. Bu tür dis duvarlarda rüzgar etkisi altindaki yagmur suyu geçirimli dis kabuk ve derzler yoluyla konstrüksiyona girebilir. Bu su, hem don hasarina ve hem de dis kabugun iç yüzeyi ile temas halinde olan isi yalitim malzemesinin nemlenmesine neden olabilir. Isil konfor sartlari saglanmis bu duvarlarda soguk dönemde iç kabuk sicak, don bölgesinde bulunan dis kabuk ise soguktur. Iç kabuk yavas, dis kabuk ise hizla sogur. Çig noktasi isi yalitim tabakasinin içindedir. Sicak dönemde ise dis kabuk çok hizla isinir. Tasiyici nitelikteki iç kabuk dis kabuk tarafindan korundugu için yüksek sicakliklarin etkisi altinda degildir. Sicak dönemde isi akimina paralel olarak gelisen buhar akimi sonucu, su buhari isi yalitim tabakasinda yogusur, yogusma genellikle düzlemseldir. Tasiyici duvar yillik sicaklik farki nedeni ile çok az genlesir. Dis kabuk, yüksek isi genlesmelerinin etkisi altindadir ve iç kabugun isi depolama yetenegi yüksektir.

Havalandirmali sistemde dis kabuk için kullanilacak masif yapi taslarinin don etkisine dayanikli olmasi ve su geçirmez (siki) nitelik tasimasi, buna karsilik iyi bir kilcal emicilik gücüne sahip olmasi, yani iyi bir nem depolayici olmasi gerekir. Bu malzemeler, buhar kesicilik özelligi de tasiyabilir. Bu durumda, kapali ortamdan difüzyon yoluyla gelen su buhari hareketli hava katmanina erisir erismez buradaki hava akimi ile derhal uzaklastirilacaktir. Havalandirmali dis duvar sistemi, her yerde kolayca kullanilamayan en hassas isi yalitim malzemelerinin (örnegin: son derece düsük yogunluktaki camyünü vb) istenilen düzeyde isi iletkenlik degerleri içinde ve saglikli olarak kullanilmasina imkan vermektedir. Burada kullanilacak isi yalitim malzemesinin tam anlamiyla buhar geçirgen olmasinda hiç bir sakinca yoktur. Ancak, bu sistemde cam köpügü vb difüzyon direnci yüksek isi yalitim malzemeleri kullanilacaksa, bunlar açik derzli olarak uygulanmali ve iç kabuk iç yüzeyine yakin bir bölgede güçlü bir buhar kesici katman ile birlikte yer almalidir. Ortadan isi yalitimli ve havalandirmali dis duvarlarda bosluk tabaninda, olasili yogusma ve kabuktan sizabilecek yagmur sularinin her iki kabuga zarar vermeden serbestçe disari atilmasini saglayan bir sizdirmazlik katmani uygulanmali ve bu katman, hava giris delikleri ile optimum düzeyde bagdastirilmalidir.

Havalandirmasiz sistemde genel olarak su buhari difüzyon direnci yüksek yapi taslari dis kabukta kullanilmamalidir. Buhar difüzyonuna imkan saglayan bu yapi taslari suyu bünyesine almamaktadir. Isi yalitim malzemeleri ise su buhari geçirgen özellikte olmalidir. Bu tür dis duvarlarda, dis kabuk uygun nitelikte malzemeler ile olusturulmamis ve derzler dahil, dis yüzeyi su geçirimsiz kilacak önlemler alinmamis ve uygulama hatalari yapilmissa rüzgar etkisi altindaki yagmur suyu geçirimli dis kabuk ve derzler yoluyla konstrüksiyona girebilir. Bu su, hem don hasarina yol açar hem de iç kabugun iç yüzeyi ile temas halinde olan isi yalitim malzemesinin nemlenmesine neden olur. Poliüretan, ekstrüde veya ekspanded polistren sert köpük vb gibi kapali gözenekli isi yalitim malzemeleri kuvvetli yagmur etkisinde derzlerinin disinda pratik olarak bünyesine nem almaz. Tasyünü, camyünü vb mineral lifli plaklar, genlestirilmis üreformaldehit köpügü veya hidrofob genlestirilmis perlit vb gibi açik gözenekli isi yalitim malzemeleri ise bünyesine dis kabuga komsu yüzeylerinden nem alabilir. Isi yalitim malzemesinin tamamen nemlenmesi durumunda nem bu tabakaya iç yüzünden komsu iç kabuga da girebilir ve onun da nemlenmesine yol açabilir. Bu açidan bakildiginda, havalandirmasiz dis duvarda, pratik olarak, su emmeyen kapali gözenekli sert köpükler veya hidrofob (su itici) özelligi ile su emiciligi azaltilmis olan isi yalitim malzemeleri kullanilmalidir. Her iki durumda da duvar tabaninda saglikli bir sizdirmazlik katmani uygulanmali ve bu katman hava giris delikleri ile iliskilendirilmelidir.

Ortadan isi yalitimli ve havalandirmasiz çift kabuk dis duvarlarda su buhari difüzyonu sonucu genellikle yogusma görülür. Isi iletim katsayisi ayni olan isi yalitim malzemelerinin yüksek buhar difüzyon direncine sahip olanlar, düsük dirençlilere göre daha az yogusma riski tasir. Yogusma sonucu olusan nem miktari, düsük buhar difüzyon dirençli mineral lifli plakalarda daha fazla, yüksek dirençli yapay sert köpük plaklarda ise daha azdir. Bu açidan da, isi yalitim malzemesi olarak, duvar bünyesinde yogusmaya izin verilse bile, kapali gözenekli sert köpük plaklar kullanilabilir.

Plak türünden isi yalitim malzemelerinin kullanildigi durumlarda atmosferik yüklerden koruyucu dis kabuk için, nispeten düsük difüzyon dirençli bir malzeme (1/2 normal dolu tugla vb) öngörülürken, isi yalitiminin dökülerek veya doldurularak uygulandigi duvarlarda masif dis kabugun difüzyon direnci nispeten yüksek malzemeden (1/2 dolu klinker tugla vb) seçilmesi gerekir. Isi yalitim katmaninin dolgu malzemesinden olusmasi, duvar tabaninda saglikli bir sizdirmazlik ve sudan arinim sisteminin uygulanmasini zorunlu kilar.

Ortadan isi yalitimli ve havalandirmali çift kabuk dis duvarlar, yagmur geçisinin önlenmesi ve yapi içindeki su buharinin yogusmaya neden olmadan disari atilmasi yönünden uygun olan konstrüksiyonlardir. Bu sistem isi geçirgenlik direnci yüksek, buhar geçirgenlik direnci düsük isi yalitim malzemeleri ile kullanilmalidir. Yapim sirasinda, hava giris ve çikis deliklerinin birakilmis olmasi ve duvar diplerinin su geçirmezlik malzemeler ile donatilmasi gerekir.

Yagmur etkisi ve difüzyon teknigi açisindan problemli olan ortadan isi yalitimli ve havalandirmasiz çift kabuk dis duvarlar pratikte çok ancak, bilinçsizce uygulanan bir detaydir. Bu sistemde yeterli performans ancak bir dizi önlem alinarak saglanabilir. Hidrofob özellikteki dökme perlitli isi yalitim tabakasinin kalinligi en az 5 cm olmalidir. Mineral lifli, yalitim malzemeleri kullanilacaksa, konstrüksiyon, uygulama esnasinda neme karsi korunmalidir. Yagmur ve su buhari etkilerine karsi nem emmeyen kapali gözenekli sert köpük plak veya su itici nitelikteki yalitim malzemeleri kullanilmalidir. Nemsel etkenlere açik dis kabugun isi geçirme degerinin hesaplanmasi ve bunun isi korunum açisindan degerlendirilmesi gerekir.

Yagmur suyu etkilerine karsi duvar diplerine saglikli bir sudan arinim sistemi olusturulmali ve bu bölgeye su geçirimsiz malzeme uygulanmalidir. Havalandirmasiz duvarlarin farkli iç ve dis kabuk ve farkli isi yalitim malzemesi seçenekleri ile difüzyon kontrolü yapilmali ve alinan sonuçlara bagli olarak kullanim açisindan bir karara varilmalidir.

Içten Isi Yalitimi

Duvarlarin içten yalitilmasi, yogusma riskinin yüksek oldugu uygulamalar olup yogusma kontrolü yapilmalidir. Isi yalitiminin sicak tarafina buhar kesici uygulanmalidir. Buhar kesici tabakanin ek yerlerinde buhar kesici bantlar ile geçirimsizlik saglanmali, tespit elemanlari ile delinmemelidir. Isi yalitim malzemesi sürekli olarak uygulanmali, isi köprüsü olusturacak profil vb tespit elemanlarindan kaçinilmalidir. Kat dösemeleri ile birlesimlerde isi köprüleri elimine edilecek sekilde isi yalitimi uygulanmalidir. Duvar bünyesinde bulunan kolon, kiris, hatil vb tüm yapi elemanlari distan isi yalitimi ile kaplanmalidir. Buhar kesici tabakalar mümkünse tavan ve dösemelere döndürülmelidir. Isi yalitim malzemesinin sicak tarafinda bulunan tabakalarin, buhar difüzyon direnç katsayisi (µ) soguk tarafta bulunanlardan 5 kat daha yüksek olmasi durumunda yogusma önlenebilir ve buhar kesiciye gerek yoktur. Yalitim tabakasi arkasinda hava hareketi önlenmelidir. Kompozit yalitimli paneller kullaniliyorsa, tavan ve döseme ile birlesme noktalarinda panel arkalarina sürekli yapistirici harç sürülmelidir. Ayrica panel üzerinde yer alan priz vb elik çevreleri ayni sekilde kapatilmis olmalidir. Mutfak ve banyo gibi yüksek buhar üreten hacimlerde yerlerde kaynaga yakin noktada su buhari pasif bir baca veya mekanik havalandirma ile disari atilmasi saglanmalidir.

Içten isi yalitim uygulamalarinda, kat yüksekligindeki ektrüde polistren (bosluksuz) isi yalitim levhalari çimento bazli yapistirma harci ile duvara yapistirildiktan sonra ek yerlerine file bant yapistirilip üzerine alçi siva uygulanarak bitirilir. Plastik çivili yalitim dübelleri ile fiksaj yöntemi, duvar yüzeyinin uygun olmamasi veya kat yüksekliginin 3 m 'yi astigi durumlarda kullanilmalidir. Içten isi yalitim uygulamalarinda genellikle bir yogusma sorunu yasanir.Bu açidan, yogusma sorununun çözümlenmesi durumunda uygulanmalidir. Diger taraftan, distan isi yalitim uygulamalarina oranla daha ekonomik olup isil tutuculuk açisindan da distan uygulananlara oranla daha düsüktür.

Bodrum ve Temel Perdelerde Isi Yalitimi

Su yalitimi tamamlanmis olan perde veya duvara soguk bitüm yapistirilarak polistren isi yalitim levhalari hem isi yalitimi yapar hem de su yalitim katmanlarini tahriplere karsi korur.

Isitilan Bodrum

Isitilan bodrumlarda ise, perde, duvar ve dösemede su ve isi yalitimlari birlikte bulunur. Özellikle soguk bölgelerde dösemede isi yalitimi büyük yarar saglar.

Isitilmayan Bodrum

Isitilmayan bodrumdaki isi yalitimi için en etkili konu, dis duvar yalitimi ile sürekliligin saglanabilecegi zemin kat dösemesi üst yüzüdür. Yerden isitma imkani da saglar. Bu konumdaki yüklere karsi yeterli basinç ve darbe dayanimi olmalidir. Dis duvardaki yalitimin en az zemin donma derinligine kadar indirilmesi gerekir. Isi yalitimsiz bodrumlarin perde ve dösemelerde yalnizca su yalitimi yapilir ve drenaj ile desteklenir.


Konular