Isı Yalıtımının Faydaları

Isı, daima sıcak ortamdan soğuğa doğru geçmek ister. Bu ısı geçişine yapı malzemeleri; kalınlıkları ve ısı iletkenlik katsayılarına bağlı olarak direnç gösterirler. Yapı ısı yalıtımı ısı kaybını azaltan dirençtir. Isı yalıtım malzeme-leri, ısı iletkenlik katsayıları 0,065 W/mk den küçük olan malzemelerdir. Isı yalıtım malzemesinin bu (x) ısı iletkenlik katsayı küçüldükçe ısı iletimi azalır. Yapılarda ısı yalıtım malzemesi olarak; polisten köpük (XPS,EPS) poli üre-ten sentetik esaslı köpükler, taş yünü ve cam yünü gibi lif esaslı yalıtım malzemeleri ve mantarlar kullanılır. Isı yalıtımının bina ısıtma sistemi, ülke ekonomisi ve çevre gibi pek çok olumlu etkisi vardır.

Isı yalıtımı; yapı elemanları, yapı tesisatları, yapı endüstriyel uygulamaları olarak sınıflandırılabilir. Yapı elemanlarında

a) Çatılarda (eğimli çatı, teras çatı)

b) Dış duvarlarda (Dıştan, içten ve iki duvar arası)

c) Döşemelerde



Uygulama kalınlığına bağlı olarak ısı kaybından % 30-90 arasında tasarruf sağlanır. Kışın yapı elemanlarının iç yüzey sıcaklıkları artar ve yoğunlaşma riski azalır. Dış duvarlarda yüzey gerilmeleri azalır ve yüzeydeki çatlaklar oluşmaz, Daha az yakıt harcandığından çevre kirliliğinde azalma olur, kışın hacim sıcaklığı artar, yazın aırı ısınma önlenir.Sağlıklı ve konfor ortamlar oluşur.Yalıtım için yapılacak harcama, toplam inşaat maliyetinin yaklaşık %1-2 kadardır. Kendisini 2-3 senede amorti eder.