ısı yalıtımı
Duvarlarda ısı yalıtımı
Duvarlarda yapilacak isi yalitimi için malzeme seçimi ve seçilen malzemenin kalinligi en önemli iki faktördür. Seçilecek olan malzemenin bünyesine kesinlikle su almamasi, buhar difüzyon direncinin yüksek olusu, üzerine dogrudan siva uygulanabilirligi, basinç ve darbeye karsi dayanimin yüksek olmasi ve isi iletim katsayisinin çok düsük olmasi gerekmektedir. Ayrica, isi yalitim kalinligi seçilirken yogusma sorununun önlenmesi için gerekli hesaplarin mutlaka yapilmasi gerekir.
Duvarlarda isi yalitimi temel prensipleri ise sunlardir.
Isı Yalıtım Hakkında
Yapılan araştırmalar Türkiye’de konutlarda tüketilen enerji, sanayide üretilenin ardından ikinci sırada yer alıyor. binalarda; çatı, tavan, pencere, apı ve sızdırmazlardan daha çok duvar sisteminden ısı kaybı olduğu tespit edilmiştir. Tüketilen bu enerjinin konut sektöründeki payı yüzde seksen civarındadır. Bu enerjinin parasal değeri yaklaşık beş milyar dolardır. yakıt fiyatlarının dünya piyasalarındaki tırmanışı tüketilen enerjinin Türkiye ekonomisindeki yeri gittikçe önem kazanıyor.
Isı Yalıtımının Faydaları
Isı, daima sıcak ortamdan soğuğa doğru geçmek ister. Bu ısı geçişine yapı malzemeleri; kalınlıkları ve ısı iletkenlik katsayılarına bağlı olarak direnç gösterirler. Yapı ısı yalıtımı ısı kaybını azaltan dirençtir. Isı yalıtım malzeme-leri, ısı iletkenlik katsayıları 0,065 W/mk den küçük olan malzemelerdir. Isı yalıtım malzemesinin bu (x) ısı iletkenlik katsayı küçüldükçe ısı iletimi azalır. Yapılarda ısı yalıtım malzemesi olarak; polisten köpük (XPS,EPS) poli üre-ten sentetik esaslı köpükler, taş yünü ve cam yünü gibi lif esaslı yalıtım malzemeleri ve mantarlar kullanılır.
Doğalgaz Tasarrufu
Dünya üzerindeki birincil enerji kaynaklarının hızla tükenmesi üzerine gelişmiş ülkeler başta olmak üzere tüm ülkeler enerji ihtiyaçlarını kontrol altına alma ve enerjiyi etkin kullanma yöntemleri geliştirmişlerdir. Ülkemizde de; başta sanayi ve konut sektörlerinde olmak üzere, enerji tüketimleri her geçen yıl artmaktadır. Konutlarda kullanılan enerjinin büyük bir kısmı ısıtma ve soğutma amaçlı olarak tüketilmektedir. Söz konusu bu enerjinin; etkin kullanılması, ısı yalıtımı ile sağlanabilir.
1-Isı yalıtımı nedir?