Redüktör tercihinde doğru güçte ve doğru devirde tahrik motoru seçimine dikkat!

“Redüktör seçim kriterlerini sıralamak gerekirse; Doğru güçte ve doğru devirde tahrik motoru seçimi, doğru büyüklükte redüktör gövde ve tipi seçimi, doğru tahvil (çevrim) oranı seçimi, ortam koşullarının doğru tespiti (sıcaklık, nem, basınç, toz, ışık), saatte ve gündeki dur – kalk sayısı ile günlük toplam çalışma saati, uygun tip yağ ve sızdırmazlık elemanı seçimi büyük önem taşıyor”

Bir redüktörden en önemli beklenti uzun yıllar sorunsuz hizmet vermesidir. Redüktörün bunu gerçekleştirebilmesi için yorulmadan çalışması gerekmektedir. Malzemeleri bekleyen en ciddi problem malzeme yorgunluğudur. Bu redüktör çalışma rejimi yani servis faktörü diye adlandırılır. Redüktör seçim kriterlerini genelleme yaparak sıralamak gerekirse;

A – Doğru güçte ve doğru devirde tahrik motoru seçimi
B – Doğru büyüklükte redüktör gövde ve tipi seçimi
C – Doğru tahvil (çevrim) oranı seçimi
D – Ortam koşullarının doğru tespiti (sıcaklık, nem, basınç, toz, ışık)
E – Saatte ve gündeki durk – kalk sayısı
F – Sistemdeki oluşabilecek darbeleri ortadan kaldırabilecek ek sistemler
G – Gün içindeki toplam çalışma saati
H – Redüktörün termal kapasitesinin doğru tayini
I – Uygun tip yağ ve uygun yağlama şekli
J – Uygun sızdırmazlık elemanları seçimi

REDÜKTÖRDEN EN YÜKSEK VERİMİ ALMAK İÇİN…
Redüktörden yüksek verim alabilmek için öncelikle redüktör seçim kriterlerine eksiksiz uyulması gerekmektedir. Bu kriterlere göre seçim yapılan redüktör zaten en yüksek verim ve en düşük bakım maliyetleri ile hizmet verebilirler. Bu şekilde hizmet vermeye devam edebilmesi için dikkat edilmesi gereken en önemli etken periyodik bakımlardır. Eğer çevre koşullarına değişirse, bu koşullara uygun olarak redüktörde teknik adaptasyonlar yapılmalıdır.

REDÜKTÖR TEKNOLOJİLERİMİZDEKİ EN YENİ GELİŞMELER
Alüminyum gövde olmalarından dolayı çok hafiftirler
Alaşım alüminyum olmalarından dolayı çok sağlamdırlar.
Kübik gövdeleri sayesinde her yönde montaj imkanı vardır.
Üstün bir dinamik verim performansına sahiptirler.
Full sentetik bir yağla yağlandıkları için 25.000 saatte bir yağları değiştirilir.
(24 saatlik bir çalışma temposunda yaklaşık 3 yıl)
Ürünlerimizde kullanılan tüm rulmanlar SKF veya FAG markadır.
Redüktörtörlerimiz üzerindeki tüm keçeler viton keçedir.
Gıda redüktörlerimizin boyası Avrupa Gıda Kodeksine uygundur.
RAL 9010 (white), RAL 5010 (blue) , RAL 9006 (light grey)
Gıda redüktörlerimizin yağı Avrupa Gıda Kodeksine uygundur.
Gıda redüktörlerimizde bulunan tüm motorlar IP56 koruma sınıfına sahiptir.
Gıda redüktörlerimizin kovan malzemesi AISI 316 paslanmaz çeliktir.
Gıda redüktörlerimizin tüm civataları ve etiketleri paslanmaz çeliktir.
Gıda redüktörlerimizin viton keçeleri ayrıca paslanmaz kapaklarla koruma altına alınmıştır.
Gıda redüktörlerimiz suya, aside ve korozif koşullara karşı çok dayanıklıdır.
Ürünlerimiz çevre koruma standardı olan ISO 9223 - C5 aşınma endeksine sahiptir.

SEKTÖRÜN EN ÖNEMLİ SORUNLARI VE ÇIKIŞ ÖNERİLERİ
Sektörümüz maalesef teknolojik düzey ve imalat kalitesi olarak dünya ortalamasının oldukça altında seyir çizmektedir. Konu ile alakalı yapılması gereken teknoloji ve makina yatırımlarında çok geç kalınmıştır. Mevcut yerli firmaların çoğu halen üretilmekte olan ürünlerde yeterli kalite düzeyini yakalayamamışlardır. Çok şeyin beklendiği ama hiçbir yatırımın yapılmadığı ve devlet desteğinin hiç olmadığı sektörümüz üvey evlat gibi muamele görmektedir. Aslında işlevi itibariyle stratejik bir önemi vardır. Tahrik gruplarının olmadığı hiçbir sanayi, askeri araç ya da makina hareket etmeyecektir. Bunu unutmamamız gerekir.

“DÜNYANIN KALİTELİ REDÜKTÖRLERİNE TÜRKİYE’DE DE KOLAY VE EKONOMİK ŞEKİLDE ULAŞILABİLMESİNİ HEDEFLİYORUZ”
ZETA Ltd. firması 2005 yılında Şafak Tutam ve Esna Tutam tarafından uzun yıllara dayanan bilgi birikimine dayanarak bir aile şirketi olarak faaliyetine başlamıştır. Firmamız sürekli büyüyen ve yenilenen yapısıyla sektörde müşterileriyle beraber başarılara imza atmaya devam etmektedir. Yerli makina üreticilerimizin dünya piyasalarında rekabet gücünü arttırabilmesi için dünya endüstrisinde üretilen ve kullanılan kaliteli redüktör tipleriyle Türkiye’de de kolay ve ekonomik şekilde ulaşabilmesini hedeflemektedir. Daha önceleri yine Avrupa bir redüktör markasının Türkiye’deki kurucu ortaklarında olan Şafak Tutam 2005 yılından sonra yenilikçi atılımlarıyla menşei İtalya olan SITI RIDUTTORI SPA redüktörlerinin Türkiye distribütörlüğü’nü alıp üç yıldır başarıyla sürdürmektedir. Kadrosunda hep uzman kişiler ile çalışmayı prensip edinen ZETA Ltd. bu yüzden hep kaliteli satış ve satış sonrası hizmeti sunmayı bilmiştir. Enerjinin faydalı işe dönüşmesi sürecinde kullanılan tüm tahrik ve iletim elemanlarının satış portföyü içerisinde bulunduran firmamız her tip büyüklük ve tahvilde redüktörler; bunların arasında en başta SITI RIDUTTORI SPA (Endüstriyel Redüktörler) olmak üzere BERNIO PLANETARY SPA (Mini Motorlu Palnet Redüktörler), COMINTEC SRL (Tork Limitörleri), TOLLOK SPA (Konik Sıkma Burçları) distribütörlüklerini sürdürmektedir. Buna ek olarak RAEL MOTORI (Ex-proof Elektrik Motoru) firmasının distribütörlüğü ayrıca devam etmektedir.
İthalatını ve satışını yaptığımız ürünler sanayinin hemen hemen her kolunda
kullanıldığı için çalışmadığımız sanayi kolu yok gibi denebilir. Ağırlıklı olarak makina imalatçıları, daha düşük oranda da seramik, kimya, maden, tekstil, gıda, çimento denizcilik sektörleri gelmektedir. SITI SPA (Sonsuz Vidalı Redüktörler, Helisel Redüktörler, Konik Dişlili Redüktörler Konik Helisel Redüktörler, Paralel Milli Redüktörler, Saft Montaj Redüktörler, Paslanmaz Kovanlı Redüktörler, Plastik Gövdeli Motorlu Redüktörler Elektrik Motorları, Kendinden İnverterli Elektrik Motorları, Özel Dizayn Redüktörler), BERNIO SPA (Mini DC Motorlu Planet Redüktörler, Düşük Boşluklu Servomotor için Planet Redüktörler) COMINTEC SRL (Tork Limitörleri) TOLLOK SPA (Konik Sıkma Burçları) RAEL MOTORI (Ex-proof ve Flame-proof Elektrik Motorları) başlıca markaları ve ürün gruplarını oluşturuyor. SITI RIDUTTORI SPA firması 1967 yılında Sn. Filippo Guerra tarafından kurulmuş olup 2007 yılında 40. yaşını büyük bir coşkuyla kutladı. 110.000 m² kapalı fabrika alanı ile 1100 personeliyle makina imalatçılarına ve diğer endüstriyel sektörlere daha iyi hizmet verebilmek için çalışmaktadır. Avrupa’da sayılı Ar-Ge departmanlarından birine sahip olan SITI SPA yeni ürün dizaynları ile yeniliklere imza atmaya ve sektörde öncülük yapmaya devam ediyor.

“FUAR KATILIMLARINA YATIRIM YAPMAYI PLANLIYORUZ”
Tüm dünyada etkisini hala göstermekte olan şu kriz ortamında her firmanın bu tip olaylara karşı almış olduğu önlemler gibi ZETA Ltd. de birtakım önlemler aldı. Fakat bunu personel çıkartarak veya ücretsiz izinlere çıkarmak yerine daha çok satışlarına dikkat ederek yaptı. Burada amaç sadece mal satabilmek değil, daha çok tahsilatını yapabileceği firmalarla çalışmak. Krizin etkilerinin geçmesi ile birlikte belirlenen ciro hedeflerine ulaşmak üzere satış organizasyonunu üst seviyelere çekmeye çalışacağız. Bu hedefe ulaşabilmek için en önemli etkenlerden biri olan fuar katılımlarına yatırım yapmayı planlıyoruz, böylece hem yakın gelecekte hem de orta ve uzun vadeli gelecek planlarında istenen düzeye gelmek en öncelikli gündem konumuz. Pazardaki daralma sebebiyle durgun geçen bu dönemden sonraki günlerde yoğunlaşacak taleplere karşılık verebilmek amacıyla stok mallarımızın sayısını arttırdık. Yurtdışı tedarikçilerimizle yapılan görüşmeler sonucu üretim süresi uzun olan malların teslimat tarihlerini minimize edebilmek üzere bazı çalışmalar yürütmekteyiz. Redüktör piyasasındaki eğitim seviyesinin istenen oranda olmaması tüm şirketleri olduğu gibi bizleri de sürekli ve yenilenen bir bilgi paylaşımına yönlendirmektedir. Yurt dışındaki firmalarla ortaklaşa yürüttüğümüz eğitim seminerleriyle personelimizin redüktör pazarındaki yenilikleri birebir ve anında öğrenmelerini sağlıyoruz.

“ÜRÜNLERİMİZ HEM FİYAT, HEM DE KALİTE OLARAK ÜSTÜN BİR REKABET GÜCÜNE SAHİP”
Şu an Türkiye’deki motor redüktör pazarının %1,2 kadar bir miktarına sahibiz. Hedef Pazar payımız ise % 3. Sektörümüzde Avrupa’dan ve Amerika’dan birçok ithal firma bulunmakta. Biz de bu ithal ürün satan firmalardan biriyiz. Buna ek olarak oldukça fazla sayıda da yerli üretici bulunuyor. Ürünlerimiz hem fiyat, hem de kalite olarak üstün bir rekabet gücüne sahiptir. Başarının en önemli kriterlerinden biri de Ar-Ge diye isimlendirdiğimiz araştırma geliştirme faaliyetleridir. Kendisini ve ürünlerini devamlı yenileyebilen ve geliştirebilen firmalar geleceğin rekabetçi piyasa koşullarında ayakta kalabilecektir. Bunu gören üretim sistemi başındaki insanlar konu ile alakalı yapılması gereken tüm yatırımları yapmışlardır. SITI SPA firması yıllık karının % 15’ni Ar-Ge araştırmalarına ayırmaktadır. Bu departmanda da ciddi mühendis kadroları istihdam edilmektedir. Bizi rakiplerimizden ayıran temel farkları sıralamak gerekirse kompakt ve elastik yapı, mühendislik ve bilgilendirme gücümüz, çok fazla müşteriye ulaşabilme, %100 müşteri memnuniyetini hedeflemiş satış sonrası hizmetler... Bu kriterlere sahip olma yüzdesi yüksek her firma başarılı olma şansını da yakalayacaktır.

Konular