Dijital fotoğraf makinalarına da ÖTV vergisi

750 BİN ADET... AMA ARTIK FİYATLARI YÜZDE 20 DAHA PAHALI OLACAK

HÜRRİYET gazetesinden Ceyhun KUBURLU, ötv sonucunda piyasanın nasıl etkileneceğini böyle haberleştirdi:1 Temmuz'dan itibaren yürürlüğe girecek olan dijital fotoğraf makinelerindeki özel tüketim vergisi (ÖTV) düzenlemesi fiyatları yüzde 20 artıracak.

Yalçınlar Fotoğrafçılık Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Yalçın, "Yılda 4.2 milyar fotoğraf çekiyoruz. Pazar hergeçen gün büyüyordu. Yeni düzenleme ile resmi ithalat yüzde 30'a düşecek" dedi.

MALİYE Bakanlığı'nın yaptığı Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) düzenlemesi dijital fotoğraf makinelerinde kayıtdışılığı artıracak. 1 Temmuz'dan itibaren yürürlüğe girecek olan düzenleme ile dijital fotoğraf makinelerinin fiyatları yüzde 20 artacak.

Bu uygulama ile 200 milyon dolarlık fotoğraf makinesi pazarında kayıtdışılığın artacağını söyleyen Yalçınlar Fotoğrafçılık Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Yalçın, "Yılda 4.2 milyar fotoğraf çekiyoruz. Pazar hergeçen gün büyüyordu. Sektörde yüzde 30 olan kayıtdışı bu düzenleme ile yüzde 70'e yükselecek" diye konuştu.    

Türkiye'de yılda 750 bin adet fotoğraf makinesi satışı gerçekleştiğini belirten Hakan Yalçın sektör hakkında şu bilgileri verdi: "Yurt dışından getirilen ürünler sektörü zorluyordu. Ancak son dönemlerde fiyatlar birçok ülke ile neredeyse aynı seviyeye geldi. Resmi yollarla ithal edilen ürünlerin oranı yüzde 60 civarında. Ancak bu düzenleme ile bu oranların yüzde 30 düşeceği hesaplanıyor. Yapılan düzenlemeler ile belki ithalat düşürülmek isteniyor. Ancak bu uygulama kayıtdışılığı artıracaktır. Çünkü fotoğraf makineleri yurtdışından kolayca getirilebilecek bir ürün. Yurtdışına çıkan bavuluna koyup getiriyor."Türkiye'deki dijital fotoğraf makinesi fiyatlarının avantajlı rakamlarla tüketiciye sunulduğunun altını çizen Hakan Yalçın şöyle konuştu: "Sektör her geçen gün büyüyordu. Satış rakamları düşüyor. Tüketicinin fotoğrafa olan ilgisi de artıyordu. sektördeki yıllık ortalama büyüme oranları yüzde 20 civarında seyrediyordu. Ancak yapılan düzenlemeler sektöre çok büyük zarar getirecektir. Çünkü bu fiyatların üzerine yüzde 20'lik bir ÖTV artışı ilgiyi düşürecek ve kayıtdışılığı artıracaktır.

Yasal olmayan yollarla Türkiye'ye getirilen ürünlerin çoğu Amerika ve Dubai gibi ülkelerden geliyordu."En çok Amerika'da satılan ürünlerin dünya pazarı 31 milyar dolara yaklaşıyor. Yılda 126 milyon adetlik satış rakamı bulunan dijital fotoğraf makineleri Amerika ve Dubai gibi yerlerde düşük fiyatlara satılıyor. Türkiye'de vergiler hariç dijital fotoğraf makinelerinin fiyatları gelişmiş ülkelerdeki fiyatlara yaklaşıyordu.TÜRKİYE'deki fotoğraf çekimleri hakkında da bilgi veren Hakan Yalçın şu değerlendirmeyi yaptı: "Dijital fotoğraf makineleri ve görüntülü telefonlar çıktıktan sonra çekim adetleri en az 5 kat arttı. Bundan 5 yıl önce yıllık kişibaşı fotoğraf çekimi 12 adetti. Bu gün bu oran 60 adete çıktı. Yılda en az 4 milyar 250 bin adet fotoğraf çekiliyor. Bunların çoğu hafıza kartlarında saklanıyor.

Bu çekim adedine göre fotoğraf baskı sayısı beş kat artmamış ama eski baskı adetlerini korumuştur. Çekilen fotoğrafların çoğu bilgisayar ortamında saklanmaktadır.

Ancak müşterilerimiz arasında yaptığımız araştırmda özellikle yaşlılar ve bayanlar fotoğrafların bastırılmasını istiyor."Rakamlar fotoğraf makinesi sektörü TürkiyeYılda 750 bin adet ürün satılıyor.Pazarın büyüklüğü 200 milyon dolar.İthalatın yüzde 60'ı resmi.Yıllık büyüme oranı 20 civarında.Dünyada126 milyon satış gerçekleşti.31 milyar dolarlık bir büyüklüğü bulunuyor.Yıllık büyüme oranı yüzde 15En çok Amerika'da satılıyor.

Konular