Cep telefonu

Cep telefonu kullanırken bunlara dikkat edin!

BÜ Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Selim Şeker, cep telefonlarının yoğun kullanımda sperm bozukluğundan beyin tümörüne kadar birçok ciddi hastalığı tetikleyebileceğini söyleyip ekledi: Basit önlemlerle, bu etkileri en aza indirmek mümkün.

CEP telefonlarının asrın buluşu olduğunu ifade eden Boğaziçi Üniversitesi (BÜ) Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Selim Şeker, “Ancak yaydığı radyasyon nedeniyle insan vücuduna ve beynine en yakın ve uzun süre kullanılan telefonları birçok rahatsızlığa neden olmaktadır” dedi.

NASA’da da bilimsel çalışmalar yapan ve “Cep Tehlikesi” ve “Tehlikeli Oyuncak” isimli kitapların yazarı Prof. Dr. Şeker, uzun süreli ve yoğun cep telefonu kullanımının beynin elektromanyetik aktivitelerini, beynin elektrokimyasını (meletonin seviyeleri) ve kan beyin duvarı geçirgenliğini bozduğunu kaydetti. Prof. Şeker, yoğun kullanımların sperm, görme ve duyma bozukluklarından beyin tümörüne kadar birçok ciddi hastalığı tetikleyebildiğini ve genetik yapıyı bozabildiğini söylüyor.

Cep telefonları sıkı takipte

Cep telefonlarının ve baz istasyonlarının zararlı etkileri 2007 yılında kurulan Avrupa'nın en büyük Türkiye'de ise tek olan Hacettepe Üniversitesi Beytepe Kampüsünde bulunan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'na (BTK) bağlı laboratuvarlarda teste tabi tutuluyor.

AB'nin ve Dünya Sağlık Örgütü'nün belirlediği standartların altında zararlı elektromanyetik dalga yayan telefonlar piyasadan toplatılıp, imha ediliyor. Yıllardan beri tartışılan cep telefonlarının ve baz istasyonlarının zararlı etkileri kurulan özel laboratuvarlarda kontrol ediliyor.

AB standartların altında olan cep telefonlarını piyasa sunulmasına izin verilmezken bugüne kadar 40 bin cep telefonu imha edildi.